De laatste jaren zijn we steeds meer te weten gekomen over vormen van neurodiversiteit, zoals autisme of ADHD. Neurodiversiteit op de werkvloer is helemaal geen nadeel. Sterker nog, wat neurodiversiteit in het team kan jouw onderneming misschien wel omhoog tillen. Neurodiverse mensen zijn namelijk vaak creatief en detailgericht. Wil jij jouw onderneming een fijne plek maken voor neurodiverse mensen om te werken? Met deze tips helpen we je op weg.

Rust

Allereerst hebben zowel mensen met ADHD of ADD als mensen met autisme behoefte aan rust. Veel neurodiverse mensen hebben  meer slaap nodig dan neurotypische mensen en overprikkeling kan snel optreden. Dit kan zorgen voor afleiding van het werk, maar ook voor paniek. Stilteruimtes in het gebouw, waar mensen in stilte kunnen zitten om hun werk gedaan te krijgen, zijn om die reden een goed idee.

Regelmaat

Veel neurodiverse mensen hebben ontzettende chaos in hun hoofd en hebben daarom veel baat bij regelmaat. Zorg dus iedere week opnieuw voor een duidelijke tijdsplanning en wissel niet te veel last minute met taken of roosters. Zo weet iedereen in het team waar ze aan toe zijn. Plan ook op voorhand al in hoe laat wie pauze heeft.

Openheid

Het is ontzettend belangrijk om een open sfeer te behouden binnen de onderneming. Niet alleen neurodiverse mensen, maar ook neurotypische mensen hebben er veel baat bij als ze hun ei kwijt kunnen op het moment dat ze zich niet prettig voelen bij hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Het is allereerst ontzettend belangrijk om een onafhankelijke vertrouwenspersoon aan te stellen. Daarnaast is het goed om te werken aan het vertrouwen binnen het team door regelmatig wat leuks te doen samen. Overleg met de neurodiverse mensen wat zij aankunnen. Voor veel mensen op het autistisch spectrum is een overvol restaurant namelijk een hel.

Niets is standaard

Neem niets voor lief en laat alles wat je weet over neurodiversiteit varen. Overleg in plaats daarvan met je neurodiverse werknemers over de bijzonderheden waar jij als werkgever rekening mee moet houden. Ieder brein is anders en iedere vorm van neurodiversiteit uit zich op een andere manier. Zo hebben autisten vaak echt geen hekel aan sociaal contact en zijn er genoeg ADHD’ers die prima lang stil kunnen zitten. Maak een persoonlijk plan van aanpak met de neurodiverse mensen in jouw team, zonder uit te gaan van vooroordelen.