Welke boodschappen zijn goedkoper in Duitsland?

Je hoort steeds vaker dat mensen naar Duitsland gaan om te winkelen. Dan hebben we het niet alleen over kleding, maar ook over benzine en de dagelijkse boodschappen. De vraag is of het ook echt goedkoper winkelen in Duitsland is, of dat het gaat om een mythe. En welke producten zijn goedkoper in Duitsland? Lees alles wat je moet weten over goedkoop boodschappen doen in Duitsland. 

Voor welke boodschappen moet je zeker in Duitsland zijn

Als je op social media kijkt, zie je regelmatig filmpjes voorbij komen van mensen die bij in Duitsland goedkoop boodschappen doen. Wat er echt uitspringt zijn de prijzen van cosmetica en benzine. Dit zijn alle goedkope boodschappen in Duitsland.

Cosmetica en persoonlijke verzorging

Als we kijken naar cosmetica en persoonlijke verzorging zien we direct grote verschillen. We hebben de prijzen van ALDI er even op nageslagen om de verschillen in prijs goed te kunnen vergelijken. Voor een potje dagcrème eigen merk betaal je in Nederland € 2,49, in Duitsland € 1,95. Een fles shampoo eigen merk kost in Nederland € 1,29. In Duitsland is de prijs met € 0,95 goedkoper.

Als het gaat om merkproducten zoals Nivea, Andrélon, Rimmel en andere merken liggen de prijzen nog verder uit elkaar. De prijs van deze producten ligt in Duitsland vaak maar op een derde van de prijs van dezelfde producten in Nederland. 

Benzine en Diesel

Veel mensen die in Duitsland gaan winkelen zeggen dat alleen het prijsverschil van brandstof al zorgt dat de trip de moeite waard is. Het verschil kan zomaar oplopen tot een paar tientjes. Daar kun je toch weer aardig wat goedkope boodschappen mee doen. 

1 liter benzine 

 • Nederland  € 2,07 
 • Duitsland  € 1,88

1 liter Diesel 

 • Nederland  € 1,84
 • Duitsland  € 1,66

Boodschappen

Veel boodschappen zijn in Duitsland goedkoper. Denk hierbij aan eieren. Waar je in Nederland € 3 kwijt bent voor een groot pak eieren is de prijs in Duitsland zeker een euro lager. Maar het geld nog voor veel meer producten. Denk hierbij aan vlees, daar zit in Nederland een behoorlijk prijskaartje aan, maar in Duitsland zijn deze boodschappen veel goedkoper. 

Bizar is dat Nederlandse kaas in Duitsland ook veel goedkoper is. Kun je niet tegen lactose of heb je een andere allergie voor bijvoorbeeld gluten dan zit je ook goed. Ook die producten zijn in Duitsland goedkoper.

Dit is een lijstje van producten die in de Duitse supermarkten goedkoper zijn:

 • Pasta
 • Kaas 
 • Groente in blik of pot
 • Eieren
 • Vlees, vis en kip 
 • Beleg 
 • Diepvriesgroenten
 • Dranken waaronder alcoholische dranken

Overige goedkope producten in Duitsland

Het zijn niet alleen de boodschappen die in Duitsland goedkoper zijn, er zijn nog allerlei andere goedkope producten die Nederlanders naar Duitsland doen afreizen. Elektronica is hier een goed voorbeeld van, zeker Duitse merken zoals Bosch, Siemens en Grundig zijn een stuk goedkoper. Dit zijn andere producten die in Duitsland goedkoper zijn:

 • Auto’s
 • Tabak
 • Kleding 
 • Elektronica

Welke boodschappen zijn in Duitsland niet goedkoper?

Het lijkt dat je voor alle producten in Duitsland goedkoper uit bent, maar dat is ook niet waar. Veel boodschappen zijn in Duitsland zeker goedkoper, maar voor bepaalde producten kun je beter in Nederland terecht. Bijvoorbeeld als het gaat om je standaard groente en fruit. Dat geldt ook voor de meeste zuivelproducten zoals boter en roomkaas. 

Goedkoop boodschappen doen in Duitsland, of toch thuis winkelen?

Een groot aantal artikelen zijn in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Het is dan ook helemaal niet zo gek dat mensen de grens over gaan voor hun dagelijkse boodschappen. Er zijn producten die in Nederland zeker goedkoper zijn, maar dat weegt eigenlijk niet op tegen de voordelen van boodschappen doen in Duitsland. 

Veel mensen zeggen online dat ze het wekelijkse uitstapje naar Duitsland als een gezellig uitje zien. Daar komt bij dat het met name gezinnen zoveel oplevert dat ze een dief van hun portemonnee zouden zijn als ze het niet doen. Een gezin van 5 zegt dat ze per week zeker 60 euro besparen. Een mooi bedrag. 

Zijn er ook redenen om beter in Nederland te winkelen?

Er zijn mensen die het geen goed teken vinden dat er steeds meer mensen in Duitsland gaan winkelen. Online zien we veel berichten over mensen die het asociaal vinden. Een argument hiervoor is dat als iedereen in Duitsland gaat winkelen er minder gekocht wordt in Nederland en er dus minder belasting binnenkomt. Daardoor zal op den duur de belasting verhoogd worden. Hiervan zijn anderen dan de dupe. Ook lokale ondernemers in de grensstreek zullen niet blij zijn met de mensen die in Duitsland goedkoper gaan winkelen. 

Picture of Terence
Terence

Ik ben Terence, een fervent schrijver van kantoorartikel- en bedrijfsreviews. Mijn passie voor het beoordelen van producten begon op jonge leeftijd, toen ik altijd op zoek was naar het beste potlood of de handigste notitieblokken. Na mijn studie Communicatie begon ik mijn carrière als freelance reviewer. Mijn doel is om anderen te helpen de juiste keuzes te maken door eerlijke en gedetailleerde beoordelingen te schrijven. Ik geniet ervan om nieuwe producten en bedrijven te ontdekken en mijn ervaringen te delen. Mijn schrijven is direct, informatief en bovenal nuttig voor wie op zoek is naar hoogwaardige kantoorbenodigdheden en -diensten.

Inhoud

Andere artikelen