Directory links vs artikel links: de verschillen in linkbuilding uitgelegd

Linkbuilding kan positieve effecten hebben op je positie in de zoekmachine. Een hogere positie kan namelijk zorgen voor meer zichtbaarheid en meer klanten. Je kunt linkbuilding toepassen met verschillende links: er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen directory links en artikel links. We vertellen je hieronder de verschillen.

Directory links of artikel links: Wat werkt beter?

Als je gaat linkbuilden, kom je erachter dat er verschillende soorten links bestaan. Denk bijvoorbeeld aan backlinks, interne links en directory links. Een directory link is een link afkomstig van een directory. Een directory is een soort verzamelpagina van verschillende links van websites. Je kunt een directory gebruiken om weer verschillende websites te vinden. Op zo’n directory kun je ook links plaatsen die verwijzen naar een website, zoals jouw website. Deze links worden ook wel directory links genoemd.

Dan heb je nog de ‘gewone’ links, oftewel de artikel links. Deze links worden verwerkt in een artikel, zoals een blog. Deze blog komt op een externe website te staan met daarin een link die verwijst naar jouw website.

Beide linkmogelijkheden kunnen worden toegepast binnen een linkbuildingstrategie. Maar welke werkt nou beter? Dat is bij beide links afhankelijk van de waarde van de website waar de link op wordt geplaatst. Hoe hoger de waarde van de site, hoe meer effect dit kan hebben op jouw eigen site.

Hoe elk type link bijdraagt aan je SEO

Zowel directory links als artikel links dragen bij aan je SEO, maar het is wel goed om te weten dat de verschillende links een andere werking hebben. 

Artikel links worden verwerkt in blogs of artikelen: het is niet alleen belangrijk om aandacht te schenken aan de link, maar ook aan de content erom heen. De content moet namelijk relevant zijn, uniek geschreven zijn en moet ook waardevol zijn voor de lezer. Als jouw content hieraan voldoet en de link wordt op een hoogwaarde site geplaatst, kan dit zeker voordelig zijn voor jouw website.

Bij directory links ligt dat net iets anders. Het is natuurlijk goed dat je links laat verwijzen naar jouw website: iets is beter dan niets. Maar let wel op als je gaat linkbuilden met alleen maar directory links. Als je alleen maar directory links laat verwijzen naar jouw website, kan dat juist nadelig zijn. Je moet namelijk een natuurlijk linkprofiel creëren: laat dus verschillende soorten links verwijzen naar jouw website, en niet alleen maar links van directory links.

De balans vinden tussen directory en artikel links

Om voort te borduren op het vorige punt, is het dus belangrijk om niet alleen maar te linkbuilden met directory links. Je kunt er wel voor kiezen om de links, directory links en artikel links, met elkaar te combineren. Vooral artikel links zijn belangrijk om te verwerken in jouw linkbuildingstrategie. Zorg ervoor dat je kiest voor hoogwaardige links die goed aansluiten bij jouw niche. Dit kan namelijk een positief effect hebben voor jouw positie in Google. Je kunt eenvoudig de waarde van een website achterhalen door gebruik te maken van tools waarmee je de domain rating kunt checken.

Strategieën voor het combineren van beide linkbuildingmethoden

Het combineren van linkbuildingmethoden kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld samenwerken met professionals die je meer kunnen vertellen over linkbuilding. Je kunt ook kiezen voor uitbesteden van linkbuilding: in dat geval wordt het totale linkbuildingproces van A tot Z voor je uit handen genomen. Denk daarbij aan het geven van advies, het doen van een zoekwoordenonderzoek en het schrijven van unieke en relevante content rondom de artikel link. Zo hoef jij je zelf niet te verdiepen in linkbuilding en weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurt.

Veelgestelde vragen

Directory links zijn links die verkregen worden door je website aan te melden bij online directories. Ze kunnen helpen bij het verbeteren van je SEO door je website beter vindbaar te maken.

Artikel links zijn links die zijn opgenomen in de tekst van een artikel of blogpost. Deze links zijn vaak contextueel relevant en helpen bij het opbouwen van je domeinautoriteit.

Beide soorten links hebben hun voordelen. Directory links helpen bij zichtbaarheid in specifieke niches, terwijl artikel links je content meer autoriteit geven. Een combinatie van beide kan een goed resultaat opleveren.

Foto van Terence
Terence

Ik ben Terence, een fervent schrijver van kantoorartikel- en bedrijfsreviews. Mijn passie voor het beoordelen van producten begon op jonge leeftijd, toen ik altijd op zoek was naar het beste potlood of de handigste notitieblokken. Na mijn studie Communicatie begon ik mijn carrière als freelance reviewer. Mijn doel is om anderen te helpen de juiste keuzes te maken door eerlijke en gedetailleerde beoordelingen te schrijven. Ik geniet ervan om nieuwe producten en bedrijven te ontdekken en mijn ervaringen te delen. Mijn schrijven is direct, informatief en bovenal nuttig voor wie op zoek is naar hoogwaardige kantoorbenodigdheden en -diensten.