Als ondernemer heb je waarschijnlijk fantastische werknemers in dienst die je met reden hebt laten toetreden tot het team. Echter, goed personeel moet in kwaliteiten onderhouden worden. Met name omdat de markt en technische ontwikkelingen constant in beweging zijn en de manier van werken binnen jouw team daarom ook in verandering blijft. Zo kun je bijvoorbeeld de IT-sector eens een AZ-900 training laten volgen. Dit kun je doen om de kwaliteit van je personeel te behouden.

Motiveren in plaats van bestraffen

Bij de meeste werknemers werkt het beter om te motiveren in plaats van te bestraffen. Geef dus regelmatig aan waarom je blij bent dat ze bij jou werken. Dat werkt bij veel mensen motiverend om harder aan de slag te gaan. Wil je feedback geven op iets wat ze niet naar behoren uitgevoerd hebben? Zeg dan dingen als: goh, normaal doe je dat altijd zo goed, of: ik ben anders van je gewend.

Voldoende functioneringsgesprekken

Ga om de paar maanden één op één met al jouw teamleden om de tafel voor een functioneringsgesprek. Een simpele, maar effectieve methode om jouw personeel na een dergelijk gesprek weer gemotiveerd aan de slag te krijgen is het sandwichmodel. Verpak dus een puntje van kritiek in twee opstekers.

Werken met speerpunten

Werk binnen jouw team met speerpunten. Dit kan bijvoorbeeld een gewenst aantal sales per dag zijn. Door een duidelijke richting te geven aan de dag en een concreet doel te stellen, wordt de werkdag voor veel mensen een spelletje, waardoor ze gemotiveerder aan de slag gaan.

Bijscholing

Afhankelijk van de branche waarin jij en je werknemers werkzaam zijn, zijn er verschillende interessante cursussen die jij en je team zouden kunnen volgen. Vaak spelen deze cursussen in op een verandering in de markt of trends. Denk hierbij aan AI of duurzaamheid. Het is ontzettend nuttig om met je werknemers dergelijke cursussen te volgen en zo iedereen een beetje bij de les te houden

Teamuitjes

Kwaliteit van jouw team draait niet alleen om de talenten en motivatie van ieder individu op zich, maar ook om de samenwerking tussen jouw teamleden. Om de samenwerking te bevorderen, is het belangrijk dat jouw teamleden onderling een informele en vertrouwde band ervaren. Teambuilding-evenementen kunnen hier aan bijdragen, maar ook simpele team-uitjes, zoals een hapje eten of een gek spel dragen bij aan een vertrouwde band tussen de collega’s onderling, waardoor samenwerkingen efficiënter en soepeler zullen verlopen.