Afbeelding met persoon, doos, container, nagel

Automatisch gegenereerde beschrijving

De bhv’er is belangrijk op de werkvloer, om meerdere redenen. Ten eerste is er sprake van een wettelijke verplichting vanuit de Arbowet die werkgevers dicteert dat ze voldoende opgeleide bhv’ers aanwezig moeten hebben. Ten tweede spelen bhv’ers ook simpelweg een belangrijke rol in het verzekeren van veiligheid op de werkvloer en het beschermen van de aanwezigen. Maar dat kunnen ze natuurlijk niet zomaar. Om die vaardigheden naar de juiste maatstaven onder de knie te krijgen, moet men een BHV cursus volgen. We bespreken de belangrijkste zaken die je leert als je die cursus volgt.

Basisvaardigheden van eerste hulp verlenen

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de BHV cursus en de EHBO-cursus. Die eerste gaat in op verschillende zaken rondom veiligheid op de werkvloer, en de tweede is volledig gericht op alle ins en outs van het verlenen van eerste hulp. Dat wil niet zeggen dat eerste hulp geen onderdeel uitmaakt van de BHV cursus. Hoewel deze niet diep ingaat op alle levensreddende vaardigheden, leert men tijdens de BHV cursus wel degelijk een aantal basisvaardigheden van EHBO. Deze stellen je als cursist in staat om ervoor te zorgen dat je in bepaalde gradaties helpend kunt optreden bij medische noodgevallen op de werkvloer. Daarnaast leer je hoe je ervoor zorgt dat er altijd voldoende EHBO-materialen beschikbaar zijn in het pand.

Schakelen met professionele hulpverleners

Natuurlijk heeft het feit dat je niet volledig EHBO-opgeleid bent als bhv’er wel de consequentie dat je bij ernstige medische noodgevallen niet levensreddend kunt optreden. Dat moet je daarom overlaten aan professionele medische hulpverleners. Die moeten echter wel snel en op een goede manier ingeschakeld worden, en ook dat is jouw taak als bhv’er. Hoe je dat het beste kunt doen in combinatie met het zelf verlenen van eerste hulp, is daarom ook een belangrijk punt op de agenda tijdens de BHV cursus. Daarnaast leer je ook hoe je de brandweer moet inschakelen, want ook dat is professionele noodhulp die nodig kan zijn.

Het blussen van kleine brandjes

Ook de brandweer sein je dus in als bhv’er in het geval van brand in het bedrijfspand. Zelf ben je immers geen gediplomeerd brandenblusser. Dat wil echter niet zeggen dat je in geen enkel geval moet proberen een brand zelf onder bedwang te houden. Als het gaat om een brand die klein genoeg is om zelfstandig te bezweren of in ieder geval onder bedwang te houden om erger te voorkomen, is de bhv’er wel degene aan wie die taak ten deel valt. Dus leer je tijdens de BHV cursus wel hoe je zo’n brandje moet blussen en krijg je daar praktijkoefening in. Daarnaast leer je een protocol aan waarvan het inschakelen van de brandweer deel uitmaakt.

Het opzetten van een evacuatie

In het geval van een brand of andere, serieus bedreigende calamiteit, is het de taak van de bhv’er of voor een ordelijke evacuatie van aanwezigen te zorgen. Je moet deze in gang zetten en begeleiden, om te voorkomen dat paniek ontstaat en/of dat er mensen binnen achterblijven. Je leert dus tijdens de cursus hoe je dit moet doen. Omdat jouw collega’s het beste ook maar goed voorbereid kunnen zijn, ga je ook op het bedrijf evacuatieoefeningen organiseren. Zo weet iedereen wat er wanneer van ze verwacht wordt en is de kans groter dat een evacuatie ordelijk verloopt.

Eigenlijk is het dus best een interessante cursus waarin je een hoop kunt opsteken dat je niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten goed van pas kan komen. Ook daar kunnen zich immers noodsituaties aandoen in jouw bijzijn waar bij jij met jouw BHV diploma op zak het voortouw in kunt nemen. Dat laatste is nog eens een extra reden om ‘ja’ te zeggen wanneer je baas je vraagt of je bhv’er zou willen worden!