Airconditioning houdt je huis of kantoor lekker koel tijdens de hete maanden. Er zijn veel verschillende systemen beschikbaar, dus het kiezen van het juiste kan best een uitdaging zijn. Wil jij ook een airco aan te schaffen? Lees dan snel verder.

Kies de juiste soort

Je moet eerst bedenken welk type systeem je wilt. Je hebt de keuze tussen een centraal systeem en losse airco-units bij de technische groothandel. Een centraal systeem is over het algemeen duurder, maar koelt wel je hele huis of kantoor af. Losse units zijn goedkoper, maar je hebt er mogelijk meerdere nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Energie-efficiëntie

Daarnaast moet je letten op energiezuinigheid. Met een zuinige airco zul je niet alleen geld besparen op je energierekening, maar het is ook beter voor het milieu. Airconditioners hebben een zogenaamde SEER-waarde (seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding), die aangeeft hoe efficiënt het apparaat koelt. Een hogere SEER-waarde betekent meer efficiëntie.

Warmtepompen

Een warmtepomp is een veelzijdig type airconditioning dat ook kan verwarmen in de koude maanden. Net als een airco haalt een warmtepomp warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen. Omdat het systeem de bestaande warmte verplaatst in plaats van nieuwe warmte te genereren, is het meestal zuiniger dan traditionele verwarmingssystemen. Dit kan flink schelen in je energiekosten.

Grootte van het systeem

Verder moet je het juiste formaat kiezen voor je huis of kantoor. Een te klein systeem krijgt je ruimte niet koel, terwijl een te groot systeem je energierekening onnodig opjaagt. Het is slim om een HVAC-specialist in te schakelen die je ruimte kan beoordelen en je kan adviseren over het beste systeem voor jouw situatie.

Onderhoud

Airconditioningsystemen hebben regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven werken en een lange levensduur te garanderen. Zorg dat je weet welk onderhoud jouw systeem nodig heeft en plan dit op vaste tijden in. Bij sommige systemen moet je bijvoorbeeld de filters regelmatig vervangen om de luchtkwaliteit hoog te houden en overbelasting te voorkomen. Andere systemen vereisen misschien jaarlijks een check-up om ze in topconditie te houden.

Installatie

Tot slot moet je de airconditioning laten installeren door een gecertificeerde professional. Een correcte installatie is niet alleen belangrijk voor de efficiëntie van je systeem, maar het kan ook invloed hebben op je garantie. Kies dus voor een installateur met de juiste training en ervaring. Dit helpt toekomstige problemen te voorkomen en zorgt dat je optimaal kunt genieten van de verkoeling en het comfort van je airco. Na het lezen van dit artikel weet je nu beter waar je op moet letten bij het kopen van een airconditioning.