
Tegenwoordig zijn veel bedrijven flexibel waar je mag werken: of dat nou thuis, op kantoor of in een koffietentje is. Hybride werken is daardoor de gouden middenweg, waarbij je het werken op een andere locatie afwisselt met werken op kantoor. Waar kies jij voor: hybride werken, thuiswerken of toch op kantoor? Waar je aan kunt denken tijdens het maken van deze keuze, zetten we hieronder voor je op een rij.
1. Faciliteiten voor thuis en op kantoor
Zowel thuis als op kantoor is het belangrijk dat je over de faciliteiten beschikt die het werken comfortabel maken. Denk bijvoorbeeld aan goede bureaustoelen waar je ergonomisch op kunt zitten, maar zorg er ook voor dat je beschikking hebt tot een beeldscherm. Ook is het belangrijk dat je een goede internetverbinding hebt. Zonder een goede internetverbinding kun je namelijk niet fijn de werkzaamheden uitvoeren, aangezien je natuurlijk wel afhankelijk bent hiervan. Bovendien is het ook op kantoor belangrijk dat iedereen een werkplek heeft maar dat er ook een vergaderruimte is, zelfs als niet iedereen er elke dag is.
2. Communicatie
Communicatie tussen de werkgever en werknemers is enorm belangrijk, of de werknemers nou op kantoor werken of thuis aan de slag gaan. Op kantoor is het makkelijk om te communiceren met elkaar, maar als je thuis werkt, gaat dat natuurlijk net iets anders. Als de werknemers thuiswerken, is het belangrijk dat er ook communicatietools beschikbaar zijn waarmee de werknemers alsnog onderling kunnen communiceren. Denk bijvoorbeeld aan een tool met een chatfunctie of een functie waarmee ze kunnen videobellen. Maar naast dat tools handig kunnen zijn, is het ook belangrijk om afspraken met elkaar te maken. Zorg voor duidelijke afspraken wat betreft pauzes, bereikbaarheid en werktijden.
3. Planning
De een gaat thuiswerken, de ander is op kantoor en de andere heeft weer de voorkeur aan hybride werken en wil in een koffietent aan de slag: het is belangrijk om van elkaar op de hoogte te blijven wie waar werkt. Maak bijvoorbeeld vaste kantoordagen en vaste hybride dagen. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en zo verloopt de samenwerking ook soepeler. Als je deze dagen gaat invullen, houd dan rekening met teamoverleg, creatieve sessies of klantenbezoeken. Het is belangrijk om flexibel te zijn, maar structuur is wat dit betreft ook wel erg fijn.
4. Energiecontract
Als je veel thuis gaat werken, betekent het ook dat je meer energie gaat verbruiken. Zo zet je bijvoorbeeld de verwarming aan, zet je regelmatig een kopje thee, moet je verlichting gebruiken en moet de computer natuurlijk ook aan staan. Het is belangrijk dat je hiervoor een passend energiecontract afsluit voor thuis. Past deze namelijk nog wel bij jouw wensen en behoeften? Zo kun je stroom aanvragen bij een energieleverancier die het beste naar voren komt. Let daarbij wel op een aantal punten. Zo moet het verbruik natuurlijk passen bij jouw behoeften, maar is het ook goed om te kijken naar het type contract. Je kunt kiezen voor een vast of variabel energiecontract, en in het geval van een vast contract kun je ook kijken naar de looptijd. Lees ook goed de voorwaarden door en check de tarieven.
5. Reiskosten en -tijd
Als je ver van het kantoor woont, kan het fijn zijn om ook eens een paar dagen te hebben waarbij je niet naar kantoor hoeft te komen. Dit scheelt namelijk heel wat reiskosten, maar ook reistijd. Wil je wel graag naar kantoor? Dan kun je een aantal duurzame opties overwegen: denk bijvoorbeeld aan de fiets of het openbaar vervoer. Ook zou je kunnen kiezen voor een elektrische auto, maar zorg er dan wel voor dat je ook de mogelijkheid hebt om jouw auto op te kunnen laden als je naar kantoor gaat.