omzetten van een eenmanszaak naar een BV

Veel ondernemers beginnen hun bedrijf als een eenmanszaak vanwege de eenvoudige oprichting en lage kosten. Naarmate een bedrijf groeit kan het echter verstandiger zijn om het om te zetten naar een BV (besloten vennootschap). Maar hoe doe je dit en wat voor gevolgen zal dit met zich meebrengen? In dit artikel hebben we een uitgebreide gids gemaakt over hoe jij je eenmanszaak kan omzetten naar een BV en waarom dit zo verstandig is.

Wat is een BV en hoe verschilt het met een eenmanszaak?

Een eenmanszaak en een BV oprichten verschillen op verschillende punten. Zo ben je als ondernemer in een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf, terwijl de aansprakelijkheid in een BV beperkt is tot het vermogen van de BV zelf. Fiscaal gezien betaal je in een eenmanszaak inkomstenbelasting over je volledige winst, terwijl een BV vennootschapsbelasting betaalt en je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) salaris en dividend kunt ontvangen. Daarnaast biedt een BV meer mogelijkheden voor pensioenopbouw en het aantrekken van investeerders.

Een eenmanszaak is eenvoudiger op te richten en heeft lagere administratieve kosten, maar een BV biedt meer bescherming en groeimogelijkheden. Er zijn daarentegen meerdere gebieden waarop een eenmanszaak en een besloten vennootschap met elkaar verschillen. Deze hebben we even voor jullie op een rijtje gezet:

Verschillen tussen een eenmanszaak en een bv

Waarom zou je een eenmanszaak omzetten naar een BV?

Het omzetten van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap (BV) biedt verschillende voordelen. Een daarvan is de beperkte aansprakelijkheid. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je namelijk persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf, wat betekent dat je privévermogen in gevaar kan komen. In een BV is de aansprakelijkheid echter beperkt tot het vermogen van de BV, waardoor je privébezit beschermd blijft. Daarnaast kunnen de fiscale voordelen aantrekkelijk zijn. Een BV betaalt zo vennootschapsbelasting over de winst, wat natuurlijk ideaal kan zijn bij hoge winst, aangezien de belastingtarieven voor eenmanszaken in de hogere schijven kunnen vallen. Ook kan je in een BV pensioen opbouwen via een regeling die fiscaal voordelig is.

De professionele uitstraling van een BV kan bovendien voordelig zijn voor het aantrekken van investeerders, het aangaan van samenwerkingen of het verkrijgen van kredieten. Verder biedt de BV meer flexibiliteit als het gaat om de verkoop of overdracht van het bedrijf, aangezien je eenvoudig aandelen kunt verkopen. Ook kan het eenvoudiger zijn om kapitaal aan te trekken bij groei.

Een eenmanszaak omzetten naar een BV

Het komt wel eens voor dat mensen fouten maken bij de omzetting van een eenmanszaak naar een BV. Zo begaan ondernemers vaak de fout om te laat of juist te vroeg over te stappen. Als je te vroeg overstapt kan dit onnodige kosten met zich meebrengen. Te laat overstappen kan ervoor zorgen dat je een hogere belastingdruk krijgt. Het is dus belangrijk dat je goed in de gaten houdt wanneer je deze omzetting wilt gaan doen. Als je dus hebt besloten om toch je eenmanszaak om te zetten naar een BV zijn er een aantal stappen die je moet volgen om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ook deze stappen hebben we op een rijtje gezet:

  1. Wanneer is het een goed moment: Over het algemeen wordt aangeraden om bij een winst vanaf ongeveer €100.000 per jaar over te stappen naar een BV vanwege de belastingvoordelen. 
  2. Overdracht activa en passiva: Bij omzetting moeten de activa (denk aan: machines, voorraden etc.) en passiva (zoals leningen) worden overgedragen van de eenmanszaak naar de BV.
  3. De fiscale eenheid en doorschuifregeling: Bij omzetting kan een doorschuifregeling worden gebruikt. Hierdoor hoeft er geen belasting betaald te worden over stille reserves
  4. Inschrijving bij de KvK: De eenmanszaak wordt uitgeschreven- en de nieuwe BV ingeschreven bij de KvK.

Het inschakelen van een professional
Je eenmanszaak omzetten naar bv door firm24 geeft je zelfs de vrijheid om de omzetting gemakkelijk thuis te regelen, zonder fysiek ook maar een notarisbureau te hoeven betreden. Zo voorkom je onnodige fouten, bespaar je tijd en word je ondersteund waardoor je weet dat je goed zit.

Is het omzetten naar een BV de juiste keuze?

Of je je eenmanszaak moet omzetten naar een BV hangt af van verschillende factoren. Aansprakelijkheid, fiscale voordelen en groeiplannen spelen het meeste mee. Voor kleine bedrijven met weinig risico’s is een eenmanszaak vaak voldoende. Is dit niet het geval en wil jij jouw bedrijf graag klaarstomen voor de toekomst? Dan is een BV de juiste keuze!